STUDIO

Fra idé til spotify

Har du en låt du vil spille inn, ønsker du en profesjonell miks, eller vil du ut på Spotify? Vi hjelper deg gjennom hele eller deler av prosessen. Dette er tjenester vi også tilbyr artister som ikke har platekontrakt med Omnia Sounds.

Generelt om prosessen

Når vi arbeider med en artist har vi hele tiden en god dialog med artisten, fra start til slutt. En god dialog innebærer å ivareta artistens ønsker, så artisten er fornøyd med produktet etter endt samarbeid. Vi setter også vårt særpreg på arbeidet (i produksjon og i miksing), men passer på at dette samsvarer med artistens uttrykk og visjon.

Arbeidet med en artist kan bestå av følgende faser: idé, produksjon, innspilling, miksing, mastering og utgivelse. For noen artister vil det også inneholde management.

Artistens idé

I produksjonsdelen er det best at artisten kommer med en sjangerreferanse (eller enda bedre; en konkret låtreferanse), så vi vet litt om hva vi har å jobbe utifra. Om artisten ikke har noen klar referanse, gjør ikke det noe, men det tar jo kanskje litt lenger tid å jobbe frem en idé.

Det er også essensielt  å ha et enkelt lydklipp å jobbe utifra. Dette kan være artisten som gjør opptak med mobiltelefonen av at han eller hun synger låten. Deretter sendes opptaket til oss. Det blir da lettere å utforme en struktur, noe som er nødvendig for å kunne lage en låt.

Produksjon

Fokuset er at produksjonen skal tilfredsstille artistens forventninger om kvalitet samtidig som den skal være typisk for sin sjanger (at et ønske om en poplåt blir en poplåt, samtidig som låta beholder et særpreg).

Det er det samme om vi har fritt spillerom eller om artisten kommer med klare elementer som hun/han vil ha med i produksjonen. Begge deler er like gøy å jobbe med! Her passer vi selvfølgelig også på å ha en tett dialog, så begge parter er fornøyd med det ferdige resultatet.

Innspilling

I innspillingsdelen fokuserer vi mye på «pedagog»-biten av det å spille inn. Det er viktig å ha en rolig atmosfære når man spiller inn, da blir alltid opptakene best. Vi gir tips til artisten som kan hjelpe han/hun med å få best mulige opptak, samtidig som vi jobber effektivt.

Om vi har produsert en låt for en artist som også skal spilles inn, sender vi i forkant over en versjon av beaten. Dette gjør vi for at artisten skal kunne høre på opptaket, øve til det og komme forberedt i studio. Da går ting lettere og man blir mindre nervøs.

Innspillingsutstyr

 • Apollo Twin Duo MKII (lydkort)
 • Neumann TLM 102 (mikrofon)
 • Neumann TLM 103 (mikrofon)
 • Shure SM7B (mikrofon)
 • SE Electronics SE2200A (mikrofon)

Miksing og mastering

Når vi mikser, er fokuset å få en klar og tydelig miks, hvor alle elementene kan høres godt og er godt balanserte. Samtidig snakker vi med artisten og hører om han/hun har noen preferanser i forhold til hvordan det skal låte (f. eks om det ene verset skal høres ut som om det er noen som prater i telefon). Det er viktig at opptakene er best mulige. Det er vanskelig å lage gull av gråstein! Et dårlig opptak kan reddes ganske bra i en miks, men det beste er å ha gode opptak fra starten av.

Å mikse er å få de forskjellige elementene til å låte bedre sammen. Dette gjøres ved å separere de fra hverandre i frekvensspekteret (EQ), jevne ut dynamikkforskjeller (kompressor), spre elementene litt utover til sidene (panorering) og å legge på klang og ekko for å få det til å føles litt større. Her kan vi også legge på kreative effekter som distortion, chorus, flanger, osv. Det er viktig å teste ut på headset, på mobilhøyttaler og andre steder for å sjekke at miksen låter fint ulike plasser.

Mastering gjør volumet høyere og finjusterer miksen ved bruk av kompressor, EQ og limitering.

Utvalgt programvare (alt digitalt)

 • Fabfilter Pro Q-3 (dynamisk EQ)
 • Waves RVox (kompressor)
 • Waves CLA-72 (kompressor)
 • Waves CLA-2A (kompressor)
 • Waves SSL Bus Compressor (kompressor)
 • Wavesfactory Trackspacer (sidechain)
 • Waves RVerb (reverb/klang)
 • Valhalla Shimmer Verb (reverb/klang)
 • Waves H-Delay (ekko)
 • Soundtoys Decapitator (distortion)
 • Slate Digital (flere ulike plugins)

Utgivelse

Vi hjelper deg med å få musikken din ut på alle digitale plattformer, og gir råd om hvilken distributør som passer for deg. De mest vanlige plattformene i dag er Spotify, Tidal og Apple Music.